Dom > Vijesti > Sadržaj

Sigurniji put za transplantaciju koštane srži

Dec 20, 2017

image.png

Transplantacija krvnih matičnih stanica, nadaleko poznata kao transplantacija koštane srži, moćna je tehnika koja potencijalno može pružiti cjeloživotno liječenje za različite bolesti. No postupak je toliko toksičan da se trenutno koristi za liječenje samo najkritičnijih slučajeva.


Istraživači na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford su otkrili način provođenja terapije koja, u miševa, dramatično smanjuje njegovu toksičnost. Ako se postupak na kraju dokazuje sigurno i djelotvorno za ljude, potencijalno se može koristiti za liječenje autoimunih bolesti kao što su lupus, maleni dijabetes i multipla skleroza; popraviti kongenitalne metaboličke poremećaje poput bolesti "bubble boy"; i liječiti mnoge druge vrste raka, kao i učiniti presađivanje organa sigurnijim i uspješnijim.


"Gotovo da nema kategorije transplantacija bolesti ili transplantacije organa koja nije pod utjecajem ovog istraživanja", rekao je Irving Weissman, koautor istraživanja i profesor patologije i razvojne biologije na Stanfordu. Rad koji opisuje tehniku ​​objavljen je 10. kolovoza u Science Translational Medicine.


Glavni autor rada je Judith Shizuru, dr.sc., doktor znanosti, profesor medicine. Glavni autori su znanstveni suradnik Akanksha Chhabra, dr. Sc .; bivši diplomirani student Aaron Ring, dr.sc., koji je sada na fakultetu u Yaleu; i dr. sc. Kipp Weiskopf, bivši diplomski student koji je sada boravio u Brighamu i Ženskoj bolnici.


Uznemirujuće liječenje


Da bi se uspješno presadilo krvne matične stanice, mora se ubiti pacijentova populacija krvnih matičnih stanica. Trenutno se to radi pomoću kemoterapije ili radioterapije, tretmana koji su dovoljno otrovni da oštećuju različite organe i čak dovode do smrti.


"Kemoterapija i zračenje koje se koriste za oštećenje DNA transplantacije mogu uzrokovati i neposredne probleme i dugoročno oštećenje mnogih tkiva u tijelu", rekao je Shizuru. "Među mnogim poznatim toksičnim nuspojavama, ti tretmani mogu uzrokovati oštećenja jetre, reproduktivnih organa i mozga, potencijalno uzrokujući napadaje i narušavajući neurološki razvoj i rast u djece." Iz tih razloga, transplantacija krvnih matičnih stanica koristi se samo kada rizici ozbiljne bolesti nadilazi komplikacije transplantacije.


Da bi se izbjegle ove strašne nuspojave, istraživači Stanforda sastavili su simfoniju bioloških instrumenata koji jasno utječu na transplantaciju krvnih matičnih stanica bez upotrebe kemoterapije ili radioterapije.


Koristeći protutijela


Znanstvenici su započeli protutijelom protiv stanične površinske bjelančevine zvane c-kit, što je primarni marker krvnih matičnih stanica. Pričvršćivanje antitijela na c-kit rezultiralo je osiromašivanjem krvnih matičnih stanica u miševima s imunim deficijencijama. "Međutim, samo ovo antitijelo ne bi bilo djelotvorno u imunokompetentnim primateljima, koji predstavljaju većinu potencijalnih primatelja transplatacije koštane srži", rekao je Chhabra. Istraživači su nastojali poboljšati učinkovitost kombinirajući ga s antitijelima ili s biološkim agensima koji blokiraju još jednu proteinu stanične površine nazvanu CD47. Blokiranje CD47 oslobođenih makrofaga da "jedu" ciljne stanice prekrivene c-kit protutijelom, izjavio je Chhabra.


S blokiranjem CD47 i protutijelom vezanim za proteine ​​c-kit, imunološki sustav je djelotvorno iscrpio matične stanice životinjskih krvnih stanica, čisteći način transplantacije krvnih matičnih stanica od donora da bi preuzeo prebivalište u koštanoj srži i generirao cijelu novu krv i imunološki sustav.


Usporedbom transplantacija krvnih matičnih stanica na sadnju novog polja usjeva, Shizuru je istaknuo da istraživači ne samo da su pronašli sigurniji način za brisanje polja za sadnju, nego "koristili smo i sigurnije tehnike za sjeme nove stanice koje generiraju krv." Trenutno, transplantati koštane srži uključuju mješavinu stanica koje uključuju krvne matične stanice, kao i različite imunološke stanice donora, koje mogu napadati tkivo primatelja transplantata. Ovaj imunološki napad rezultira u onom što se zove bolest protiv stanice domaćina, što može oštetiti tkiva i čak ubiti pacijente.


Na temelju znanja stečenih prethodnim istraživanjem, tim je pročistio donorsko tkivo tako da je sadržavalo samo krvne matične stanice, a ne druge imunološke stanice koje uzrokuju bolest od graft-versus-host.


Uspjeh ovih tehnika u miševa podiže nade da će slične tehnike uspjeti u ljudskim pacijentima. "Ako djeluje na ljude kao što je to učinjeno kod miševa, očekujemo da će rizik smrti od transplantacije krvnih matičnih stanica padati s 20 posto na učinkovito nula", rekao je Shizuru.


'Nova era u liječenju bolesti'


"Ako i kada se to postigne, bit će to potpuno novo razdoblje u liječenju bolesti i regenerativne medicine", rekao je Weissman, direktor Stanfordovog instituta za biologiju i regenerativnu medicinu matičnih stanica, kao i direktor Ludwigovog centra za istraživanje raka i matične stanice raka.


Jednom kada se pacijentova krv i imunološki sustav mogu sigurno zamijeniti, bilo koja bolest uzrokovana pacijentovom krvlju i imunološkim stanicama mogla bi se potencijalno izliječiti jednokratnom primjenom transplantacije krvnih matičnih stanica, rekli su. Sigurno zamjena pacijentove krvi i imunoloških stanica će se riješiti stanica koje napadaju svoje tkivo i proizvode bolest poput reumatoidnog artritisa i dijabetesa tipa 1.


Metoda sigurne za transplantaciju krvnih matičnih stanica također bi potencijalno olakšala i olakšala transplantaciju organa, rekli su istraživači. Trenutno, osobe koje dobiju transplantaciju organa moraju za ostatak svog života ostati na lijekovima koji imuni sustav zadržavaju da napadaju transplantirani organ.


"Čak i ako ste na imunosupresivima, većina transplantacija organa smanjuje funkciju ili ne uspije tijekom vremena, a sami imunosupresivni lijekovi čine pacijentima veću osjetljivost prema životno ugroženim infekcijama ili novim oblicima raka", rekao je Weissman.


Ali ako krvne i imunosne matične stanice iz donora organa mogu biti transplantirane istodobno s organom, novi imunološki sustav će prepoznati donirani organ i neće ga napadati, rekli su istraživači. "Transplantirane stanice, donirani organ i pacijentovo vlastito tkivo svi uče da supostoji", rekao je Shizuru. "Matične stanice davatelja krvi ponovno obrazuju imunološki sustav pacijenta, a transplantirani organ se ne izbaci".


Krv i transplantacije imunološkog matičnog stanica također mogu biti ključni za stvaranje nove ere regenerativne medicine uspjehom. Ako se matične stanice za organe ili tkiva poput srca ili jetre uzgajaju za opću transplantaciju - tj. Nisu posebno dizajnirane za jednog pacijenta - pacijent će zahtijevati imunološku kondicionaciju kroz transplantaciju krvnih matičnih stanica, tako da matične stanice ne budu odbačene kao strana tijela, tvrde istraživači.


Izvor: Sveučilište Stanford


https://www.biosciencetechnology.com/news/2016/08/safer-way-bone-marrow-transplants?cmpid=horizontalcontent