Dom > Vijesti > Sadržaj

Prvi majmuni klonirani tehnikom koja je napravila Dolly Sheep

Jan 29, 2018

Biolozi u Šangaju, u Kini, stvorili su prve primate klonirane tehnikom sličnom onoj koja je klasična Dolly ovaca i gotovo dvadesetak drugih vrsta. Do sada nije došlo do proizvodnje živih primata.

image.png

Istraživači se nadaju da će koristiti ovu revidiranu tehniku za razvoj populacije genetički identičnih primata kako bi se omogućili poboljšani životinjski modeli ljudskih poremećaja, poput raka. Tehnologija, opisana u Cell1 24. siječnja, mogla bi se kombinirati i sa alatom za uređivanje gena kao što je CRISPR-Cas9 za stvaranje genetski modificiranih modela primata i mozga ljudskih poremećaja, uključujući Parkinsonovu bolest.

"Ovaj je rad doista početak nove ere za biomedicinsko istraživanje", kaže Xiong Zhi-Qi, neuroznanstvenik koji istražuje moždanu bolest na Kineskoj akademiji znanosti institut za neuroznanost (ION) u Šangaju. Nije bio uključen u projekt kloniranja.

No, postignuće će također izazvati zabrinutost među znanstvenicima i javnosti da se tehnika može upotrijebiti za stvaranje kloniranih ljudi. "Tehnički, ne postoji prepreka za ljudsko kloniranje", kaže redatelj ION-a Mu-Ming Poo, koji je koautor studije. Ali ION je zainteresiran samo za izradu kloniranih ne-ljudskih primata za istraživačke skupine, kaže Poo: "Želimo proizvesti genetski identične majmune. To je naša jedina svrha. "

Primati su se pokazali lukavim za kopiranje, usprkos mnogim pokušajima korištenja standardne tehnike kloniranja. U toj se metodi DNK donorske stanice injektira u jaje koje je uklonilo svoj genetski materijal.

Istraživači ION-a Sun Qiang i Liu Zhen kombinirali su nekoliko tehnika koje su razvile druge grupe za optimizaciju postupka. Jedan je trik bio ukinuti kemijske modifikacije u DNK koji se javljaju kada se embrionalne stanice pretvore u specijalizirane stanice. Istraživači su imali više uspjeha s DNA iz fetalnih stanica, umjesto stanica iz živih potomaka.

Koristeći se fetalnim stanicama, stvorili su 109 kloniranih embrija i implantirali gotovo tri četvrtine njih u 21 zamjensku majmunu. To je rezultiralo šest trudnoća. Dvije makaka (Macaca fascicularis) s dugim obodom preživjele su rođenje: Zhong Zhong, sada osam tjedana i Hua Hua, šest tjedana. Poo kaže da su do sada zdravi. Institut sada čeka rođenje još šest klonova.

image.png

Stručnjak za kloniranje Shoukhrat Mitalipov sa Sveučilišta Oregon Zdravlje i znanost u Portlandu kaže da se kineski tim treba čestitati. "Znam koliko je teško", kaže Mitalipov, koji procjenjuje da je korišten više od 15.000 jaja majmuna u pokušajima kloniranja tijekom 2000-ih. Iako je uspio proizvesti linije matičnih stanica iz kloniranih ljudskih i majmunskih embrija, prvobitne trudnoće njegovog tima nikada nisu rezultirale živo rođenjem.

Klonirane životinje nude neke značajne prednosti nad ne-klonovima kao modelima za proučavanje ljudske bolesti. U eksperimentima s ne kloniranim životinjama teško je znati jesu li razlike između ispitnih i kontrolnih skupina bile uzrokovane liječenjem ili genetskom varijacijom, kaže Terry Sejnowski, računalni neurobiolog na Salk institutu za biološke studije u Kaliforniji, La Jolla. "Rad s kloniranim životinjama uvelike smanjuje varijabilnost genetske pozadine, pa je potrebno manje životinja", kaže on.

Parkinsonove studije

Sejnowski također kaže da su glavni mozgovi najbolji model za proučavanje ljudskih mentalnih poremećaja i degenerativnih bolesti. Sposobnost kloniranja majmuna mogla bi oživjeti prvenstvene studije, koje su se smanjile u većini zemalja, kaže Poo. Eksperimenti Parkinsonove bolesti koji trenutno koriste stotine majmuna mogu se obaviti sa samo deset klonova, kaže on.

Neuroznanstvenik Chang Hung-Chun, također na ION-u, kaže da će tehnologija primata kloniranja uskoro biti kombinirana s alatom za uređivanje gena za proučavanje humanih genetskih poremećaja u glavnim mozgovima. Gene uređivanje već se koristi na razvoju embrija majmuna, ali ostavlja otvorenim mogućnost da neke stanice ne budu uređene, što onda utječe na rezultate, kaže Chang.

Uz kloniranje, stanica donora može se uređivati prije nego što se injektira u jaje. U roku od godinu dana, Poo očekuje rođenje kloniranih majmuna čije su stanice genetski uređene za modeliranje cirkadijurnih ritmnih poremećaja i Parkinsonove bolesti.

Potaknuti obećanjem istraživanja primata, grad Šangaj planira financirati međunarodni centar za primate istraživanje, koji se očekuje da će se formalno najaviti u narednih nekoliko mjeseci. Centar će proizvoditi klonove znanstvenicima širom svijeta. "To će biti CERN primata neurobiologije", kaže Poo. Već je velika potražnja od farmaceutskih tvrtki koja žele koristiti klonirane majmune za testiranje droga, kaže on.

Iako većina reproduktivnih biologa vjerojatno neće razmotriti upotrebu tehnike za kloniranje ljudi zbog etičkih primjedbi, Mitalipov se brine da bi se mogao pokušati u privatnoj klinici.

Kina ima smjernice koje zabranjuju reproduktivno kloniranje, ali ne i stroge zakone. Također ima slabu evidenciju o primjeni svojih pravila o korištenju matičnih stanica za terapiju. Neke druge zemlje, posebice Sjedinjene Države, uopće ne zabranjuju reproduktivno kloniranje. "Samo regulacija to može zaustaviti sada", kaže Poo. "Društvo mora više paziti na ovo."