Dom > Vijesti > Sadržaj

SZO pozdravlja ključno novo financiranje cjepiva

Jun 10, 2020Sljedeće brane omogućit će Gaviju zaštitu sljedeće generacije i smanjenje nejednakosti bolesti postizanjem dodatnih 300 milijuna djece cjepivima do 2025.

"Zahvaljujući cjepivima spriječeno je stotine milijuna smrti. Polio je gurnut na ivicu iskorjenjivanja, a upravo u posljednjih nekoliko godina nova su cjepiva postala dostupna protiv ebole i malarije ", rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

„Ali cjepiva svoju istinsku snagu ostvaruju tek kad ih postave za zaštitu najsiromašnijih i najugroženijih. Pandemija COVID-19 otkriva mnoge dobitke koje smo postigli kampanjom cijepljenja protiv polio, kolere, ospica, difterije i meningitisa. "

Odvažne obveze financiranja znače da će Savez Gavi biti u mogućnosti održavati imunizaciju u zemljama s nižim dohotkom, ublažavajući utjecaj pandemije COVID-19. Oni će također pomoći u jačanju zdravstvenog sustava.

Povratak otjecanja pandemice COVID-19 otrežnjujući podsjetnik koliko pojedinačno zdravlje ovisi o kolektivnom zdravlju i kritičnoj ulozi cjepiva u održavanju sigurnosti i zdrave globalne populacije. Na summitu je također istaknuto koliko će važna sigurna, učinkovita i jednako dostupna cjepiva biti u kontroli COVID-19.

Globalni samit o cjepivima obilježava 20 godina od osnutka Gavija. Dr Tedros je dodao: "Pridružujemo se Gavi u slavljenju kolektivnog uspjeha ovog velikog Saveza. Ova obećanja nisu samo ulaganje u Savez čiji smo vrlo ponosni partner; oni su napredak naše zajedničke vizije zdravijeg, sigurnijeg i poštenijeg svijeta. "

(Članak WHO)

https://www.who.int/news-room/detail/04-06-2020-who-welcomes-crucial-new-funding-for-vaccines